על יצירתיות במתמטיקה | ד”ר יוסי אלרן, מנהל יחידת החדשנות במכון דוידסון לחינוך מדעי ומרצה באשכול משחוק וחדשנות בחינוך, המכללה האקדמית גליל מערבי
תקציר ההרצאה
תחום ה-Recreational Mathematics מחבר בין מתמטיקה ומדעי המחשב לחשיבה יצירתית דרך משחקים, קסמים, חידות, אמנויות ומוסיקה. ״המתמטיקה היצירתית״, כפי שהיא מכונה בעברית, אמנם מעצימה את החשיבה היצירתית והמתמטית של הלומדים, אבל גם מעצימה את החוויה הרגשית וככזו, מרגשת ושימושית גם בחיי היום יום. הערכות שנעשו בתכניות המתמטיקה היצירתית במכון דוידסון לחינוך מדעי, מראות שהמתמטיקה היצירתית היא אחד הכלים האפקטיביים ביותר להאהבת המתמטיקה על הלומדים, לפיתוח החשיבה היצירתית והמתמטית ולהעצמת היכולות המתמטיות של הלומדים. דברים אלו מקבלים חיזוק ממחקרים רבים בחינוך המתמטי ובהתאם, עלייה משמעותית בפעילויות שונות בתחום זה בעולם.
בהרצאה ניחשף לטעימות מתחומים שונים של ״מתמטיקה יצירתית״, נהנה מהיצירתיות שבכמה שעשועי המתמטיקה ונכיר דמויות מרכזיות מתחום זה.
על המרצה: ד”ר יוסי אלרן
מנהל יחידת החדשנות במכון דוידסון לחינוך מדעי, הזרוע החינוכית של מכון ויצמן למדע. מרצה לחדשנות וחשיבה יצירתית באקדמית גליל מערבי ומומחה בתחום המדע הפופולארי ובמיוחד בתחום ה-״מתמטיקה היצירתית״ (recreational math). בעל תואר שלישי בכימיה תיאורטית מאוניברסיטת בר-אילן ובהמשך עסק במחקר בתחום מכניקה הקוואנטים במכון ויצמן למדע ובאוניברסיטה של טורונטו (University of Toronto). בעברו הקים וניהל את היחידה לטכנולוגיה בחינוך במכון דוידסון, ייעץ למוזיאון המדע ע״ש בלומפילד בירושלים והיה בעל טור קבוע בנושאים שונים במתמטיקה יצירתית בעיתון ״גלילאו״. הוא מחבר הספר: Lewis Carroll’s Cats and Rats… and Other Puzzles with Interesting Tails שעתיד לצאת לאור באוגוסט 2021, ומחבר שותף של הספר The Paper Puzzle Book, שניהם בהוצאת World Scientific Press
משחקי מתמטיקה – מה ניתן להפיק מהם בכיתה ובשיעור פרטני? | מר גלי שמעוני, המרכז הישראלי למצוינות בחינוך ומרצה באשכול משחוק וחדשנות בחינוך, המכללה האקדמית גליל מערבי
תקציר ההרצאה
בהרצאה נציג משחקים מתמטיים שונים (רובם מתוקשבים), ונראה כיצד ניתן להשתמש בהם כדי להשביח את ההוראה. המשחקים יכולים לשמש בזמן ההקניה של נושא או בזמן התרגול שלו, ותרומתם אינה מסתיימת בהגדלת ההנאה של התלמידים. נראה כיצד ניתן להשתמש במשחקים כדי להעמיק בחומר הלימוד, מעבר למה שמצוי בספרים, וכיצד אפשר לחזק באמצעותם את הקשר הרגשי עם התלמידים – להעלות את המוטיבציה ואת תחושת המסוגלות שלהם.
בפתיחת ההרצאה נצפה בסרטון המראה התמודדות של ילדה בת 5 עם משימה לא פשוטה במשחק, הגורמת לה לתחושה של תסכול. האם התסכול גרם לה “לשבור את הכלים”? את זה כבר נראה בסרטון.
על המרצה: מר גלי שמעוני
מר גלי שמעוני, בעל תואר ראשון במתמטיקה וסטטיסטיקה ותואר שני בהוראת המדעים – שניהם מהאוניברסיטה העברית בירושלים. לימד מתמטיקה במשך כ- 15 שנים בבתי ספר שונים בירושלים. בשנת 2007 זכה בפרס אביטל על תרומה יוצאת דופן לחינוך המתמטי. משנת 2000 משמש ראש תחום מתמטיקה במרכז הישראלי למצוינות בחינוך.