בשמחה ובששון התבשרת שאת בהריון. הריון של ילד ראשון תומן בו דאגות, מתחים והתמודדויות בעיקר מלא מודע. בהריונות הבאים, מצטרפים לדאגות אלו שתי דאגות נוספות – כל מה שלא ידעת שיכל היה להסתבך בהריון הקודם, והשאלות כיצד יקבלו הילדים את הפעוט החדש. כמטפל משפחתי יצא לי ללוות הורים רבים בשאלות כיצד מכינים את הילדים בבית לקראת הלידה הצפויה. יוצגו כמה מהנושאים העיקריים שעולים, ובעיקר כיצד להתמודד איתם.
ריכזתי עבורכם כמה מהשאלות העיקריות שמעלים הורים:
1. מתי לספר לו
2. כיצד לספר לילדים בבית ?
3. איך להתמודד לאחר הלידה עם הרגשות שלו
4. ומה שלא שואלים ונמצא בין השורות – איך אני כאם יוכל לתמרן בין ילד נוסף
מתי לספר לילד (לילדה או לילדים) שעומד להיוולד לו אח/אחות?
במרבית הבתים האימהות לא נוהגות לספר על הריונן עד לסריקת המערכות הראשונה, או עד שרואים בטן (הראשון מביניהם). ברגע שההריון מתחיל להוות נושא לשיחה בבית, ילדים רגישים ירגישו זאת. לכן, ברגע שהנושא הופך לדיון מרכזי בבית, כדי למצוא את העיתוי המתאים ולספר שאמא בהריון. מומלץ לעשות זאת במסגרת ההתנהלות הטבעית של המשפחה, אך לתת לכך במה, זמן איכות ותשומת לב ברורה. לא רצוי לבצע שיחה כזו לפני השינה, הואיל והיא יכולה לעורר שאלות אצל הילד. חשוב לתת לילד אפשרות לחשוב על שאלות ולהעלות אותם בפני הוריו.
כיצד לספר ?
חשוב לספק לילד הסבר מספק שיבין את המשמעות באופן תואם גיל. רצוי במהלך השיחה לאפשר לילד לשאול שאלות, ולאפשר זמן ונטילציה עם הרעיון. אני ממליץ בהקשר זה לקרוא 'עובר' ולא 'ילד'. משתי טעמים. הראשון – לאפשר לילד הנמצא מקום של ילד וזמן להבין את העניין. השני – ו'שלא נדע צירות', לצערינו לעיתים הריונות מסתיימים באסונות – מצבים בהם הריונות לא-מתפתחים כפי שמתכננים שמובילה לעיתים להפלה, החלטה לסיים את ההריון או לידה שקטה (לידת עובר מת). בנסיבות כאלה – אם כל ההשלכות הטראומטיות של העניין, קל יותר להסביר לילד שהעובר לא התפתח מספיק ולכן הוא לא יוולד. ההסבר משאיר אותו כ'עובר' ולא כ'ילד', כמטפורה שניתן להשתמש בה – שזה כמו ששתלנו זרעים שלפעמים לא הצמיחו צמח...
במהלך השיחה בה מבשרים על ההריון, חשוב מאוד במהלכה לספק לילד כמה שיותר תשובות על האם, העובר ועל העתיד לבוא... אני לא חושב שיש מקום להבליט בשיחה זו, לפני הלידה – את היתרונות בלהיות אח גדול. זה דורש יותר זמן עיבוד. זה יבוא בהמשך.
לעיתים עולים שאלות שלחלק מההורים מביך לנהל אותם – כמו , איך העובר הגיע לרחם אימו... גם בעניין זה חשוב לספק הסבר תואם גיל. אפשר להסביר באופן כללי. ישנם ספרי ילדים המכוונים לכל גיל הסבר תואם. בכל מקרה, אני לרוב ממליץ להורים לעבוד עם האינטואיציה שלהם. בכל מקרה, חשוב להימנע לשקר לילד. הסבר נוסף שמצאתי שהורים עושים בו שימוש, ולא יעיל – הוא לספר לילד בהשראת הסדרה המצויירת 'החיים', "שאבא ואמא התחבקו והוא נכנס לשם". הסבר זה יותר מורכב להבנה לילד.
איך להתמודד עם הרגשות שלו לאחר הלידה?
חשוב מאוד כל התקופה להכין את הילד לקראת הלידה, לתת לו תפקיד ולשלב אותו בהכנות (בחירת צבע לחדר וכדומה). ניתן בשלבי ההריון המתקדמים לדבר על תפקידו כאח. ובכל זאת, הניסיון מלמד – כמה הכנה שתעשו לילד לייחודיותו ולמקומו הבטוח במשפחה, כאשר מוקד תשומת הלב תילקח ממנו – הוא יתחיל לקנא. זה תהליך טבעי שנוכחות הורים והכלה של כל קשת הרגשות שעולות אצלו, תאפשר לו לווסת אותן ולהינות מנוכחות אחיו. כמהלך התנהגותי, רצוי לבנות סדר יום שמתאים לשלושת החודשים הראשונים של הפעוט, עוד לפני הלידה. לתרגל את סדר היום ולהפנים אותו, הדבר יאפשר לו זמן הסתגלות ומרחב בטחון שיופיע האח החדש. כחודש לאחר הלידה, תוכלו לשכלל את סדר היום במסגרתו נסו לשמור על רוטינה.
איך אני כאם אתמודד עם המציאות החדשה?
זהו החלק הקל ביותר להכנה. מניסיון – את כבר תדעי מה לעשות. חשוב מאוד לא לשכוח והלזניח את עצמך בכל תהליך האימהות. מחד את יותר מנוסה, מאידך יש דאגות אחרות וילד נוסף – גדול לדאוג לו. הקפדה על סדר יום שבו גם זמן לעצמך – יאפשרו לך לעבור טוב יותר את תקופת ההסתגלות.
לסיכום, משפחה היא משאב החשוב ביותר לדעתי של החברה האנושית. אירועים מכשלים אותנו ומעצבים את זהותנו. היערכות טובה לקראת לידה של ילד למשפחה תאפשר לכל המשפחה לעבור תקופת הסתגלות מרוככת ונעימה.
אני שונה – אני חריג ??? – איך ילדים טובים מתנהגים (לפעמים) רע
ד"ר גיל מאור