הקורס יציע מסגרת תיאורטית ומעשית לרכישת כלים תיאטרוניים ללומדים עם לקויות למידה. במהלך הקורס יוצגו עקרונות מעולם הדרמה והתאטרון, שיבקשו לשלב במעשה ההוראה מצבי ידיעה חווייתיים וקוגניטיביים. רכישת מיומנויות של משחק, ניתוח קונפליקט דרמטי, גילום דמות ועוד, יסיעו בפיתוח דרכי למידה ‘עוקפות’, שמשתפות את התלמיד בתהליך יצירת הידע. הקורס ישלב לימוד עיוני, התנסות מעשית, תרגול ורפלקציה.
אשכול ליקויי למידה:
מבוא לילד עם צרכים מיוחדים
השיעור מקנה לסטודנט רקע תיאורטי על ילדים בעלי צרכים מיוחדים ומידע על הצרכים המיוחדים ועל המגמות הקשורות בחינוך וטיפול בילדים עם צרכים אלה.
מבוא לפסיכולוגיה של הקריאה והכתיבה
השיעור מציג מושגים, תיאוריות ומחקרים על התהליך הפסיכולוגי הכרוך בקריאה ורכישתה, המערכות הקוגניטיביות הכרוכות בקריאה, והוראת הקריאה כן נדונים הגורמים המשפיעים על רכישת הקריאה טרם ההוראה הפורמלית ובמהלכה. הקורס עוסק גם בשיטות שונות להקניית הקריאה ובהבדלים בין שיטת הלימוד באשר למניעת היווצרותם של קשיים ברכישת הקריאה. כן נדונה האפשרות שאופן שגוי או לא מתאים של הקנית הקריאה גורם המביא לקשיי בקריאה וכתיבה.
מתודיקה להוראת המתמטיקה
השיעור עוסק באפיון הלקויות בהבנת מתמטיקה בקרב תלמידים בעלי סגנונות למידה שונים. הוא מתמקד באפיון הקשיים, השגיאות והתפיסות המוטעות במתמטיקה בקרב אוכלוסיות מיוחדות. כן נידונות גישות בהוראת המתמטיקה בחינוך המיוחד, הקשרים בין הגישות לדרכי ההוראה, במטרה להביא לגמישות בתכניות התערבות והוראה. ניתוח תצפיות וראיונות עם לומדים מתקשים. הבנת תהליכי רכישת ידע בקרב המתקשים בלימוד המתמטיקה.
למידה וקשיי למידה
פרוסמינריון הקורס מגדיר תחילה את ההבדל בין מתקשי למידה ולקויי למידה. קשיי למידה הם קשיים, שמקורם הוא בעיקר סביבתי. ליקויי למידה הם קשיים בעיבוד קוגניטיבי, שהם בד”כ מולדים, ושמקורם בשיבושים בתפקוד מערכת העצבים. שהם לא בהכרח מעיבים על היכולת הקוגניטיבית בתחומים אחרים או על האינטליגנציה בכללה. הקורס מקנה ידע בסיסי בנושאים הקשורים לליקויי למידה. חלקו הראשון מוקדש לבירור נושאים הקשורים לתהליך הלמידה. חלקו השני דן בתהליכי למידה, בהגדרות לקויי למידה ומתקשי למידה, בסוגים שונים של לקויות למידה ובקשר שבין לקות ליכולת הלמידה ולמיומנויות אקדמיות.
מחשבים בחינוך המיוחד
הקורס מאפשר היכרות עם יישומי טכנולוגיה ומחשב המשמשים כלים אלטרנטיביים, מסייעים ותומכים לתקשורת וללמידה של אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. הוא דן בקבוצות אוכלוסייה וצרכיהן, והלקויות הנפוצות: לקויות פיזיות, קוגניטיביות, לקויות למידה ולקויות תקשורת. נבחנים גם כלים של טכנולוגיה מסייעת, תוכנות מחשב ואתרי אינטרנט עבור אוכלוסיות אלה.
שפה ומוח
השיעור עוסק בתהליכים הנוירו-קוגניטיביים המעורבים בהבנה ובהבעה של שפה דבורה וכתובה. במהלך השיעור נלמדים ההיבטים הפונולוגיים, המורפולוגיים, הסינטקטיים, הסמנטיים והפרגמטיים של עיבוד שפה במוח התקין. כן, נדונים מבנה המוח, אזורי השפה ועיבודה.
הוראה מתקנת במתמטיקה
מטרת השיעור לבנות עם הסטודנטים “ארגז כלים” לטיפול בקשיים של תלמידים בתפיסת מושגים במתמטיקה. הקורס יציג דרכי הוראה ואמצעי המחשה פיזיים ווירטואליים, שבאמצעותם ניתן לבנות עם הילדים את המושגים המתמטיים הבעייתיים עבורם, תוך מימוש היכולת שלהם והרחבתה. השיעור עוסק בהמחשת נושאים מתמטיים מתכנית הלימודים של בית הספר היסודי, פיתוח היכולת להצגת נושא מתמטי בדרכים שונות, פיתוח היכולת לביצוע התאמות עבור ילדים המתקשים במתמטיקה, שילוב עבודת צוות בלמידה. השיעורים סובבים סביב הצגת דוגמאות מתוך עבודות תלמידי בית-ספר יסודי, קריאת מאמרים וניתוחם בהקשר של הבעיות שיועלו לדיון, ושילוב המחשב במתן תמיכה לתלמידים המתקשים. הסטודנטים מבצעים מטלות תוך שילוב המחשב בהצגת המשימות בכתה.
קשיי קשב וניתוח התנהגות
הקורס מיועד למורים, גננות, ואנשי חינוך בעוסקים בבניית תכניות התערבות. מטרת הקורס היא להקנות לסטודנטים כלים לבניית תכניות התנהגות ליחיד או לקבוצה, וכלים לביצוע הערכה של יעילותה. שתי גישות יוצגו לסטודנטים: האחת, ניתוח התנהגות יישומי )ABA )והשנייה, ניתוח בגישה הקוגניטיבית-התנהגותית.
קשיים בקריאה ובכתיבה
השיעור דן בהיבטים של תהליך הקריאה בהם מתגלים קשיים. בדיון מובהרים ההבדלים בין קשיים שמקורם אורגני )למשל תקשורת לקויה בין המיספרות המוח( לבין קשיים שמקורם סביבתי, המתבטאים בהיקף אוצר המילים ובידע מוגבל על העולם. כמו-כן נדונים קשיים הנובעים מהעדר יכולת קשב, וקשיים אמוציונאליים כגון יחס שלילי לביה”ס. הקורס עוסק גם בנושאים הקשורים באיתור המתקשים בקריאה, בהערכה ובטיפול בבעיות קריאה וכתיבה.
אבחון ליקויים מתמטיים
הקורס יציג מחקרים התפתחותיים וקוגניטיביים, העוסקים באבחון קשיים בלמידת מושגים מתמטיים. הסטודנטים יקראו מאמרים עדכניים, יצפו במצגות מלוות סרטונים, ישיבו על שאלונים מקוונים וישתפו ברפלקציות בפורום הקורס. הסטודנטים יתנסו בבניית מבחן לאיתור קשיים ויראיינו ילד בהתאם לקריטריונים שילמדו בקורס.
לקויות למידה
השיעור דן במודלים תיאורטיים המתארים את הטיפול בתלמידים עם לקויות והפרעות בלמידה. עוד הוא עוסק בכלים ותכניות לטיפול בלקויות ובהפרעות שונות הפוגעות בלמידה ופיתוח כישורים לניתוח של תהליכי הוראה ולמידה.
אשכול ניהול במערכות חינוך:ניהול עובדים בשירות הציבורי
מטרות השיעור להציג תיאוריות ויישומים בסיסיים של ניהול משאבי אנוש, הכרת זיקתו של ניהול משאבי אנוש לניהול בכלל, ולמנהל הציבורי בפרט. במהלך השיעור ירכשו הסטודנטים ידע וכלים לניתוח ניהול משאבי אנוש, תוך התמקדות בהיבט היישומי כפי שהוא בא לידי ביטוי במגזר הציבורי.
מבוא למנהל חינוכי
השיעור מקנה ידע, הבנה ויכולת ניתוח של נושאים במנהל החינוך.
מנהיגות חינוכית, יזמות והובלת שינוי בבתי הספר
השיעור עוסק במנהיגות במערכת החינוך והובלת צוות הניהול הבית ספרי לנקיטת יוזמות פרואקטיביות, להתוויית השינויים בתוך בית הספר בממדים הניהוליים-פדגוגיים. כן עוסק השיעור בביסוסם של שינויים המחזקים את בית הספר כך שיתאים לשינויים בסביבה בה הוא פועל.
בית הספר בפרספקטיבה של תורת הארגון
הכרת ההקשר הארגוני של מוסדות חינוך. ראייה מערכתית של בית הספר כארגון, ויכולת ניתוח של התופעות הארגוניות המתרחשות בביה”ס.
דפוסי קבלת החלטות
הבנת התהליך של קבלת החלטות בבית הספר. פיתוח היכולת לאבחן בעיות ולנתחן על פי מודלים של קבלת החלטות.
לחנך לעתיד – סוגיות בחינוך לקראת עתיד לא ידוע
מערכת החינוך אמורה להכין את התלמידים, בוגריה, לתפקוד מיטבי בעתיד. לשם כך על המחנכים להגדיר מהו תפקוד מיטבי של הבוגר וכיצד יראה העתיד. משימה זו הייתה קשה מאז ומתמיד והיא קשה שבעתיים היום, שכן אנו חיים בתקופה סוערת, בה מתחוללים שינויים מפליגים בתקופות זמן קצרות. אך דווקא בשל היותה תקופה סוערת, הכנת התלמידים לעתיד היא בעלת חשיבות מכרעת. בשיעור זה, הסטודנט יתמודד עם השאלה כיצד מחנכים לקראת העתיד. לשם כך הסטודנט יכיר מושגים רלוונטיים בחקר העתיד, יתמודד עם השאלה כיצד יראה העתיד, וכיצד רצוי לחנך לקראתו.
ניהול בית הספר בסביבה מתוקשבת
ניהול בית-ספר מצריך הכרת היבטים שונים של הניהול: ארגון, משאבי אנוש, תקצוב, וכן יכולת לשלב את בית-הספר בקהילה. הקורס מציג בפני הסטודנטים אפשרויות לשימוש מושכל בתקשוב על ידי הנהלת בית-הספר באופן שמעצים את פעולתה. לשם כך נבחנות האפשרויות הכרוכות בתקשוב ונקודות ההשקה של התקשוב עם הניהול, הפדגוגיה, וההעצמה הקהילתית.
אתיקה בניהול
השיעור מיועד לסטודנטים לתואר ראשון, ובעיקר ללומדים בתכנית ניהול מוסדות חינוך. רציונל השיעור נובע מכך שבהוראה ובניהול ישנם מצבי אי בהירות וקשיים במישור הבין-אישי. על הסטודנט הצעיר, חסר הניסיון, להתמודד עם תפיסות, שלעיתים הן מנוגדות ולעיתים יוצרות קונפליקט בין מטרות הארגון. במצבים כאלה אנשי החינוך מבססים את בצוע תפקידם על חוקים, תקנונים, ולחצים חברתיים, ומתעלמים מההיבטים האתיים של מצבים כאלה. הם מתקשים למצוא פתרונות שאינם פוגעים בכבוד וברגש של הנוגעים בדבר. שיעור זה יבהיר את חשיבות האתיקה המקצועית, האנושית והכללית.
הערכת פרויקטים
התבוננות ביקורתית ומובנית והפקת לקחים היא נדבך משמעותי בעשייה האנושית על היבטיה האישיים, החברתיים והמקצועיים. הערכת פרויקטים ותכניות היא מחקר יישומי אשר נשען על יסודות המחקר המדעי. היא רלוונטית לחינוך בהיותה מסייעת לעיצוב תהליכים חינוכיים בזמן התהוותם ולתכנון תהליכים עתידיים. השיעור חושף את הסטודנט להערכת פרויקטים ומאפשר לו להתנסות בהיבטים שונים של תהליך זה.
מיומנויות ניהול מתקדמות בבתי הספר
השיעור עוסק במיומנויות הניהול של מנהלים במגזר הציבורי האזרחי, המגזר השלישי, הנדרשות כדי להתמודד עם העולם הארגוני המורכב בו הם פועלים. מורכבות זו משתקפת בהיות הארגונים לומדים ומשתנים תדיר, ומבססים את הצלחתם על שינוי וחדשנות בסביבה הגלובלית, תוך שהם חשופים להשפעות ואתגרים, ותוך תחרות על משאבי הון וכוח אדם, בהנחה שהמנהלים צריכים להיות מסוגלים לחשיבה אינטר-דיסציפלינרית הסופגת ומטמיעה השפעות מתחומי ידע שונים. חלק ניכר מהקורס מוקדש לדיון בדוגמאות (studies case (מבתי ספר.
אשכול ייעוץ חינוכי:
נוער וצעירים בחברה המודרנית
השיעור מציג את ייחודו של גיל ההתבגרות בתחום הפיזיולוגי הרגשי, הקוגניטיבי, המשפחתי, החברתי והמקצועי, ודן במורכבות התהליכים שמתבגרים עוברים בפרק זמן קצר יחסית, ובסוגיות ייחודיות הקשורות לגילם, לרבות התייחסות לשלב היציאה של מתבגרים מהבית – שלב ה”שיגור”.
מבוא לייעוץ חינוכי
השיעור מקנה מושגים תיאורטיים בסיסיים על הייעוץ החינוכי, ובמיוחד, על תחומי עבודתו של היועץ, עבודת הפסיכולוג, עבודה מערכתית, עבודה פרטנית, קשרים עם גורמים בקהילה, תכונות ומניעי היועץ החינוכי. הוא עוסק בדילמות הקשורות לעבודת היועץ החינוכי על פי הספרות המקצועית ומתוך ניתוח סיטואציות ייעוציות.
למידה וקשיי למידה
הקורס מגדיר תחילה את ההבדל בין מתקשי למידה ולקויי למידה. קשיי למידה הם קשיים, שמקורם הוא בעיקר סביבתי. ליקויי למידה הם קשיים בעיבוד קוגניטיבי, שהם בד”כ מולדים, ושמקורם בשיבושים בתפקוד מערכת העצבים. שהם לא בהכרח מעיבים על היכולת הקוגניטיבית בתחומים אחרים או על האינטליגנציה בכללה. הקורס מקנה ידע בסיסי בנושאים הקשורים לליקויי למידה. חלקו הראשון מוקדש לבירור נושאים הקשורים לתהליך הלמידה. חלקו השני דן בתהליכי למידה, בהגדרות לקויי למידה ומתקשי למידה, בסוגים שונים של לקויות למידה ובקשר שבין לקות ליכולת הלמידה ולמיומנויות אקדמיות.
נוער בסיכון
בשיעור מוגדרים ממדי התופעה של נוער הנמצא בסיכון, במטרה להבין את קשיי ההסתגלות של בני נוער. לדון בדרכי מניעה של ניתוק, התערבות, וטיפול מהיבט פרטני וחברתי. 1
תיאוריות באישיות ומשמעותם בחינוך
השיעור עוסק בקשר בין תיאוריות אישיות לבין יעדים חינוכיים. נידונות תרומות של תיאורטיקנים מרכזיים ומודגש הבסיס הערכי של כל אחת מהתיאוריות וההשלכות שלה על המעשה החינוכי.
פסיכולוגיה התפתחותית של הגיל הרך
בשיעור מוצגת הפסיכולוגיה ההתפתחותית ושיטות המחקר, וההתפתחות הפיזית, הרגשית, הקוגניטיבית, הלשונית, החברתית והמוסרית של ילדים בתקופת הילדות. כן נידון המחקר העכשווי, שאלות עקרוניות במחקר ותיאוריות ההתפתחות המרכזיות. הקורס מתחיל בסקירה על תקופת הינקות ואחר כך מתמקד בגיל הרך וגיל הגן וסוקר בקצרה גם את מאפייני ההתפתחות בתחילת בית הספר היסודי.
הנחיית קבוצה
השיעור יקנה לסטודנטים עקרונות בסיסיים של עבודה כמנחים קבוצתיים הכוללים לימודי רקע תיאורטי עם התנסות אישית חווייתית בתוך קבוצת הלימוד. הקבוצה מהווה כלי לימודי שבמסגרתו יערך דיון וניתוח התהליכים הקבוצתיים המתרחשים בה.
התפתחות נורמלית ואבנורמלית
השיעור מקנה היכרות עיונית עם מושגים וסוגיות יסוד בהתפתחות נורמלית, בפסיכופתולוגיה, ובתורות המיון והאבחון הפסיכולוגי והפסיכיאטרי. במרכזו של הקורס היכרות בסיסית עם הקלסיפיקציה המקובלת בפסיכופתולוגיה, תוך הדגשת הפרעות נפשיות מרכזיות והפרעות באישיות, אצל ילדים. במסגרת זו נדונים ההקשרים הרגשיים, הקוגניטיביים וההתנהגותיים המאפיינים את ההפרעות והֶ קשרים תפקודיים, חברתיים ותרבותיים הנלווים להפרעות האלה. כן נדונים היבטים התפתחותיים בהתהוות הפרעות נפשיות והפרעות באישיות.
ייעוץ לבית ספר כמערכת
עבודתו של היועץ בבית הספר מזמנת לו אפשרות לבחון את בית הספר כארגון ולנסות לקדם תהליכים ברמה זו. במהלך הקורס הסטודנטים מכירים מושגי יסוד על ארגונים ומערכות, מאפיינים של בית הספר כארגון, תהליכי שינוי בבית הספר בעידן הפוסט מודרני, וכן היבטים של אבחון וייעוץ לבית הספר כמערכת באמצעות תהליכי הערכה.
התמודדות עם מצבי לחץ – פרוסמינריון
השיעור מקנה ידע על מצבי לחץ, תיאוריות המסבירות לחץ, דרכי התמודדות, אובדן, שכול, טראומה, פוסט טראומה, חולי, התאבדות. וכן התנסות בתכנון ובביצוע של מודל התערבות ייעוצי, הוא מצביע על מאגר אמצעי ההתמודדות המפתחים חוסן נפשי אצל תלמידים, הורים, ולצוות החינוכי. 1
מיומנויות יסוד בראיון הייעוצי
השיעור מקנה בסיס תיאורטי להכרת הריאיון הייעוצי ככלי מרכזי בעבודתו הטיפולית של היועץ ומיומנויות להפעלת הריאיון הייעוצי באמצעות אימון והתנסויות. עוד מקנה השיעור ידע בסיסי בסוגיות מרכזיות ביחסי מטפל-יועץ, ומטופל-נועץ.
הבנת הפרט בראייה חינוכית ייעוצית
הקניית כלים להבנת תהליכי התפתחות פיסית, קוגניטיבית, חברתית ורגשית אצל ילדים בגיל בית הספר היסודי מתוך ראייה מערכתית, בית ספרית ומשפחתית. סקירת מגוון היבטים התפתחותיים של ילדים.
יעוץ למשפחה
אחת האוכלוסיות עמן עובד היועץ הם ההורים. הקורס מקנה לסטודנטים ידע בסיסי בהבנת תהליכים משפחתיים על פי הגישה המערכתית-מבנית, תוך התייחסות למשפחה כמערכת המורכבת מתת- קבוצות. רכישת ידע מקצועי בנושא זה מאפשרת ליועץ להדריך את ההורים ולשוחח איתם מתוך הבנת התהליכים מנקודת הראות של ההורים והתלמיד כאחד.
ייעוץ התפתחותי
השיעור עוסק במשפחה ובעבודה כמסגרות חברתיות ובאינטראקציה שביניהם. הוא מקנה ידע על שלבים בחיי המשפחה: התפתחות המשפחה החל מתקופת החיזור עד לשלב הפרישה מהעבודה והזקנה, ובוחן את ההשלכות של שלבים אלה על שינויים חברתיים ותרבותיים. התלמידים לומדים להבחין בין שלבים טבעיים לבין אירועים משבריים, תוך דיון בהתמודדות המשפחה עם מצבי לחץ. כן עוסק השיעור במורכבות עולם העבודה, בחירת מקצוע, שלבי ההתפתחות שהאדם עובר בעבודה, שחיקה בעבודה, פיטורין ופרישה. השיעור מבחין בין נשים לגברים בעבודה, ומשווה בין שני העולמות–משפחה ועבודה–בחיי האדם.
אשכול משחוק וחדשנות בחינוך:
שילוב משחקים בלמידה מהווה כלי רב עוצמה המשדרג את חוויית הלמידה, מעורבות הלומדים ופיתוח יכולותיהם. במרכז הקורס עומד ניתוח של משחקי שני שחקנים בעלי ידיעה מלאה, חלקם בעלי צביון מתמטי ובבסיס כולם עומדים שיקולים לוגיים. הניתוח הזה מפתח את החשיבה הלוגית והוא דורש שימוש בחשיבה מסתעפת שבדרך כלל לא באה מספיק לידי ביטוי בהוראת המתמטיקה בבית הספר, אך היא בוודאי חשובה בחיי היום יום ויש בה שימוש מרכזי בלימודים מדעיים/טכנולוגיים. יהיו משחקים אותם נוכל לנתח באופן מלא – נמצא בהם אסטרטגיית ניצחון, ויהיו כאלה בהם נסתפק באסטרטגיות חלקיות בלבד. בנוסף, נציג משחקים שיש בהם מרכיב של מזל, מה שידרוש שימוש בחשיבה סטטיסטית; החלטות תחת אי ודאות הן חלק מרכזי בחיי היומיום. כמו כן נשלב בקורס משחקים מתוקשבים.
אשכול חינוך בגיל הרך:
התפתחות פיסית, מוטורית וקוגניטיבית בגיל הרך
השיעור מקנה כלים וידע בסיסי להסתכלות רב ממדית על התפתחות האדם, יכולת הערכה של תיאוריות התפתחותיות ושל ממצאים מחקריים, יישום הידע הנרכש בקורס בתצפיות וניתוחן.
היבטים שונים של הורות
השיעור מקנה ידע תיאורטי ומעשי על חינוך להורות בריאה. ההרצאות משלבות דיונים כיתתיים סביב סרטים, סרטונים והצגות מקרים רלוונטיים לנושא הנלמד.
התפתחות רגשית וחברתית בגיל הרך
הקניית ידע בסיסי וכלים להסתכלות רב ממדית על התפתחות האדם. הקניית יכולת הערכה של תיאוריות התפתחותיות ושל ממצאים מחקריים. יישום הידע הנרכש בקורס בתצפיות וניתוחן.
התפתחות שפה בגיל הרך
השיעור עוסק בחשיבות תפקודי תקשורת ושפה לכישורי חיים בסיסיים, הכרות עם תהליכי התפתחות תקינה של שפה ודיבור בגיל הרך, הקניית ידע והבנה על הפרעות תקשורת ושפה שכיחים אצל ילדים, והשלכותיהן על ההתפתחות החברתית, הרגשית והקוגניטיבית, הכרת דרכי אבחון וטיפול בהפרעות דיבור בגיל הרך.
התפתחות אוריינות קריאה וכתיבה בגיל הרך
השיעור מקנה מושגי יסוד של מאפייני התפתחות ניצני האוריינות בגיל הרך. הסטודנטים מתוודעים אל הגישות התיאורטיות הקיימות לגבי בניית התשתית האוריינית בגיל הרך ואל הידע המחקרי.
דיאלוג עם ילדים
השיעור מתמקד בדיאלוג בין ההורה או מבוגר משמעותי )מחנך, מטפל( לילד. מטרתו ללמד מיומנויות תקשורת אפקטיבית עם ילדים ומיומנויות התמודדות עם סוגיות שונות בחיי הילד והמשפחה שבהם מתקיים הדיאלוג. הלמידה בקורס מקיפה את חיי הילד מהלידה עד גיל בית הספר היסודי ומציגה אפשרויות שונות להבנת הילד ולתגובה אליו.
התפתחות חשיבה מתמטית בגיל הרך
ילדים צעירים, בגילאי הגן, נהנים להשתמש ביכולות המתמטיות הלא פורמליות שיש להם. ילדים מונים, מתחבאים ומתמצאים במרחב, בונים, מרכיבים, מפרקים, ממיינים עצמים יוצרים צורות. חשוב שנדע לטפח את היכולות המתמטיות הנמצאות בראשית דרכן אצל הילדים. לאפשר לילדים פעילויות ומשחקים לחקור את סביבתם בעין מתמטית, תוך פיתוח חוש לכמות ולמרחב. לשוחח עם הילדים ולעזור להם להמליל את התופעות שהם רואים ויוצרים (2001, Clements ,(לשאול שאלות ובמיוחד לאפשר להם להעלות שאלות בעצמם.
שפה ומשחק
הקורס יעניק לסטודנטים ידע על התפתחות והעשרת שפה ומשחק בגיל הרך. כמו כן יידונו בקורס תפקידי המבוגר בפיתוח יכולות השפה והמשחק של הילד ותרומת יכולות השפה והמשחק להתפתחות הקוגניטיבית, החברתית והרגשית של הילד. במקביל לידע התיאורטי יקנה הקורס ידע מעשי הכולל כלים לתצפית ולהערכה של יכולות שפה ומשחק של ילדים בגיל הרך, וכלים לטיפוח מיומנויות שפה ומשחק בגיל זה במסגרת גן הילדים.
טיפוח יצירתיות בגיל הרך
השיעור מיועד להקניית הבנה תיאורטית של היצירתיות ככלל ועל היצירתיות בגיל הרך במיוחד. עוד יעניק השיעור ידע על הפרקטיקה והיישום של תיאוריות על יצירתיות בטיפוח היצירתיות בגיל הרך.
דיאלוג בין מחנכים להורים במסגרות לגיל הרך
מערכת היחסים הנוצרת בין הצוות החינוכי וההורים כרוכה ברגשות ותפיסות עולם מגוונות העוסקות בטובת הילד. השיעור יתמקד במורכבות היחסים בין מחנכים להורים, בפערים בין תפיסות הצוות החינוכי את ההורים לבין תפיסת ההורים את הצוות החינוכי ובהבנת ההבדלים בין יחסי הורה-ילד ויחסי גננת-ילד, כגורם המשפיע על איכות היחסים בין הורים ומחנכים. בשיעור יוצגו דרכים שונות ליצירת דיאלוג שמאפשר לכל צד להרגיש ולממש את היותו שותף ושייך.
ניתוח וניווט התנהגות ילדים בגן הילדים
השיעור מקנה ידע על שלבי ההתפתחות של הילד בגיל הרך, הוא מתמקד בתינוקות ופעוטות ועוסק בהתפתחות הרגשית והחברתית של הילד. התלמידים יכירו את תהליכי ההתפתחות הנורמטיביים ומשמעותם לגבי הסתגלותו של הילד למסגרת המשפחתית והחינוכית. כמו כן, מוצגים כלי תצפית, הערכה, ומדידה של ההתפתחות הרגשית והחברתית, של איכות הסביבה הפיסית, של המסגרת החינוכית, ושל איכות הטיפול והחינוך הניתנים לילדים. כן נידונות תכניות התערבות.
ניהול והדרכה במסגרות לגיל הרך
השיעור עוסק בחשיבותה של ההתנסות הראשונית בגן הילדים עבור הילד ומשפחתו כבסיס לאמון וביטחון בעתיד. הוא סוקר את פעילותו של הצוות החינוכי בגן על פי התפיסה המערכתית, המתייחסת לקבוצת הילדים, להוריהם, למשפחותיהם ולאפיוני הקהילה שאליה הם משתייכים. כמו כן נבחן מקומו של הצוות החינוכי כמקדם חקר ולמידה של ילדים ומרחיב את עולמם באמצעות פעילויות מכוונות ובהתייחסות לחוויות מזדמנות.(אשכול חינך בגיל הרך) .